Пучдемон няма да присъства на първото заседание на Европейския парламент

Днес започва първата пленарна сесия на новия Европейски парламент. Един от избраните евродепутати е каталунският лидер Карлес Пучдемон, но той няма да заеме мястото си на евродепутат. Съдът на Европейския съюз отхвърли искането на Карлес Пучдемон и Тони Комин да присъстват на учредителната сесия на Европарламента.

Двамата каталунски политици бяха избрани за евродепутати през май, но Испания не ги признава за такива, защото не са присъствали на полагането на клетва в Мадрид. Пучдемон и Комин живеят в изгнание в Белгия, тъй като в Испания има заповеди за ареста им.

Испанската избирателна комисия отказа да ги включи в списъка с новоизбраните евродепутати и каталунците подадоха жалба срещу действията на испанските власти. 

Според съда в Люксембург обаче, ако избраните евродепутати не фигурират в списъка на съответната държава, Европейският парламент не може да потвърди, че те легитимно претендират за мястото си в пленарна зала. Така Пучдемон и Комин няма да могат да встъпят в мандатите си като евродепутати. 

Въпросът дали клетвата пред испанската конституция трябва да се положи лично е предмет на испанския съд, но по него все още няма решение. 

Дискусиите са закрити за тази страница