Путин обеща още подкрепа за военната мощ на Русия

Президентът Владимир Путин обеща подкрепа за военната мощ на Русия по време на честването на Деня на победата във Втората световна война – честване, което става все по-важно за управлението му от две десетилетия, предаде БГНЕС. Речта на президента пред хиляди войници и ветерани на Червения площад се състоя в началото на ежегодния парад, в който стотици единици военна техника преминават по улиците на Москва.

“Уроците от отминалата война отново са актуални и днес. Ние направихме и ще направим всичко необходимо, за да гарантираме големите възможности на нашите въоръжени сили”, каза той.

„Тези в съвременната руска армия си спомнят “клетвата” на съветските войници, сражаващи се с нацистка Германия“, добави той: “Аз умирам, но няма да се предам”.

Двудневният празник, посветен на победата от 1945 г., тази година е на фона на засиленото напрежение между Русия и Запада и опасенията от нова надпревара във въоръжението между Руската федерация и САЩ. Москва неотдавна заяви, че ще увеличи военното си присъствие в Арктика, стремейки се да утвърди влиянието си в стратегическия регион.

Паради и чествания се проведоха в големи и малки градове в цялата страна – от европейския анклав на Калининград до далекоизточния Сахалин, близо до Япония.

Планираните в столицата полети бяха отменени обаче заради лошото време, съобщиха агенциите в страната.

Държавната телевизия излъчи маршове от т. н. райони на бившия СССР, като от непризнатата република Луганск – украински отцепил се регион, управляван от подкрепяните от Русия сепаратисти.

Конфликтът между силите на Киев и сепаратистите отне около 13 000 живота през последните пет години.

Почти половината от руснаците са заявили, че планират да присъстват на събитието в чест на Деня на победата тази година, според държавния социологически институт VTsIOM. 

 

Дискусиите са закрити за тази страница