Путин обезпокоен от военното положение в Украйна

Руският президент Владимир Путин изрази „сериозно безпокойство“ от решението на Украйна за въвеждане на военно положение край границата с Русия, съобщи Кремъл, предаде агенция Франс прес.

В телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел Путин казал, че се надява Германия да окаже въздействие на Украйна да се въздържа от необмислени стъпки.

До напрежение между Москва и Киев и Украйна се стигна, след задържането на три украински военни кораба и екипажите им от Русия в района на Керченския пролив.

„Владимир Путин оцени провокационните действия на украинската страна като грубо нарушение на нормите на международното право от нейни военни кораби, които преднамерено са пренебрегнали правилата на мирното преминаване през териториални води на Руската федерация“, се казва в изявлението на Кремъл.

Разговорът се е състоял по инициатива на германската страна. В него Путин изразил още предположението, че действията на Киев са в контекста на кампанията за президентските избори в Украйна през март догодина.

Дискусиите са закрити за тази страница