Протест на автобусните превозвачи няма да има

Засега се очертава да няма протест на автобусните превозвачи, каза пред БНР Петър Захариев – председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи. През януари те заплашиха, че ще спрат да возят пътници в цялата страна от 18 февруари, ако проблемите на бранша не бъдат решени. Премиерът Бойко Борисов нареди проверка на автолиниите до малките селища, а снощи се проведе спешна среща между превозвачите и министрите на транспорта и финансите. По думите на Захариев срещата е завършила с конкретни резултати:

„Добри намерения бяха демонстрирани от двамата министри и екипите им. За пръв път в нашите взаимоотношения с тях преминахме една червена линия, която години наред не можехме да преминем. Набелязахме конкретни мерки, с които да стигнем до реализирането на необходимите цели, т.е. създаването на т.нар. работни оперативни групи и то още другата седмица. При така развиващите се взаимоотношения протестът не е на дневен ред. Искаме решаване на проблемите, а не просто протестиране. Засега се очертава да няма протест“.

 

Трябва да се промени модела на финансиране на нерентабилните линии в малките населени места, изказа мнение Петър Захариев в предаването „Преди всички“. Той даде пример с Италия, където този въпрос е решен, като държавата субсидира на 100% тези превози. По думите му на този етап в България това няма как да стане, но това е правилният път. Той отбеляза, че вече има селища, които нямат транспортна връзка с големия град.

 „Всички автобусни превозвачи задължително да се регистрират по ДДС е една от многото мерки, които трябва да бъдат взети с цел подобряване на работата и изсветляване на сектора. Тази дупка, която по стечение на обстоятелствата се е получила в годините, даде възможност за развихряне на т.нар. сив сектор, за извършване на огромно количество нерегламентирани превози. Само миналата година загиналите пътници при такива нерегламентирани превози са 16, а в последните няколко години техният общ брой е над 60“, коментира още Захариев. 

Той припомни, че институциите са сигнализирани многократно за тези нелегални превози. За да се спре един нерегламентиран превозвач обаче, той трябва да бъде констатиран като такъв, а за да стане това – е необходим текст в Закона за автомобилните превози, който да посочва кога един превоз е извън параметрите – такъв обаче липсва. „Тази вратичка не е затворена и благодарение на нея тези превози при международните направления те стигат до 70%“, подчерта той. Като друг проблем Захариев посочи, че контролът е разхвърлян между различни институции. 

Дискусиите са закрити за тази страница