Протест и блокада на пътя след смъртта на ученик

Жители на село Атия излязоха на протест и заплашват да блокират пътя Бургас-Созопол. Причината е смъртта на 16-годишния Костадин, който в понеделник беше убит на пешеходна пътека в селото. Момчето пресичало, за да си хване автобуса за Бургас, където учи, когато автомобилът го ударил. Единственият очевидец на трагедията разказва, че било все още тъмно и валял дъжд.

Сега хората, които живеят в близките села, настояват да се обезопаси района около мястото за пресичане и автобусната спирка. Според местните пътят е изключително опасен и там през годините са загинали поне още трима души. 

Тази сутрин десетки жители на Атия и близките градове и сила се събрха на кръстовището между военноморската база и Селатия, за да поставят цветя на пешеходната пътека, където Костадин Джаров от Атия беше пометено от джип.

„За пореден път институциите не обръщат внимание на проблема, който съществува тук от години. И се питаме какво да направим, за да дадем гласност на проблема. Защо трябва да бъде дадена поредна жертва на пътя, за да ни чуят институциите. Искаме да пресичаме безопасно. Настояваме за пасарелка, ограничаване на скоростта”, коментира за, майка на Костадин Джаров.  

Около злополучното кръстовище има още четири паметника на загинали хора. Но какво трябва да се промени?

„Искаме да кажем „Стоп” на смъртта на това кръстовище. Искаме пасарелка, искаме кръгово движение, намаляване на скоростта. Наличието на радар не спира шофьорите”, възмути се Ренета Стоева, кмет на Атия.

А маркировката на пътя, където е станал инцидента, за която отговаря Агенция „Пътна инфраструктура”, почти не се забелязва.

 

Дискусиите са закрити за тази страница