Протест блокира пътя за Видин за 5 часа

Над 150 жители на Берковица, Вършец и балканските села в Северозападна България излязоха на протест в прохода „Петрохан“ с искане за прокарване на тунел през Балкана. Съоръжението под планината ще свърже столицата и Южна България с най-бедния и запустяващ от години регион на страната и Европейския съюз и ще помогне за съживяването на икономиката и спиране обезлюдяването на района, заявиха хората.

„Това не е регионален проект, а национален и европейски – този тунел ще бъде част от Еврокоридор № 4 и ще донесе много ползи – икономически, социални и демографски на Северозапада и цяла България“, заяви кметът на Берковица инж. Милчо Доцов.

Според експерти изграждането на тунела под Петрохан ще струва 200 млн. лева, но ще се изплати за около 7 години. Фолклорна група от берковското село Гаганица огласи прохода с песни, а протестиращите извиха хоро, пише ДАРИК.

Протестиращите настояха още следващата седмица държавната власт да започне процедури по изготвяне на документация за тунела и търсене на изпълнители за проекта. Разработки за прокарване на тунел под Петрохан съществуват от над 30 години, но са само на хартия и се вадят от архивите единствено преди избори, недоволстват местните жители.

 
От своя страна от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) заявиха, че през 2018 г. стартират процедури за изграждане на 85 км четирилентов път от Видин до София. Протестиращите обаче се заканиха, че ще останат на пътя до довечера и няма да се откажат, докато не виждат реален проект за магистрала.
 
 

Дискусиите са закрити за тази страница