Протести в Алма Матер след 22 януари

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ще започне протестни действия след 22 януари, ако правителството не изпълни петте конкретни искания на висшето училище. Това реши Академичният съвет на университета на извънредно заседание, предаде БГНЕС.

Причината за протестите е негативното отношение на правителствата през последните години към ВУЗ-а. Конкретен повод за исканията и протестите са 2 действия на кабинета от края на миналата година – отнемането на сграда, предназначена за обучение на студентите по медицина на университета и публикуването на класация за научната дейност в страната за 2016 г.

От университета искат кабинетът да го компенсира с друга сграда заради отнетото здание на столичния булевард „Ал. Стамболийски“, всяка година да се осигурява адекватно финансиране за поддържане на сградния фонд на университета, да се отпускат целеви средства за библиотеката му, да се отмени „карикатурната“ класация на научна дейност и да се сключи договор за достъп до международните научни бази данни.

Дискусиите са закрити за тази страница