Промените в Изборния кодекс ще бъдат гледани на първо четене

Промените в Изборния кодекс влизат на първо четене в Народното събрание. Те предвиждат отлагане на масовото въвеждане на машинното гласуване, отпадане на номерата пред политическите формации в интегралната бюлетина и въвеждане на видеонаблюдение в избирателните секции.
В дневния ред на парламента е и окончателното гласуване на измененията в Закона за радиото и телевизията, с които Българското национално радио трябва да отделя от държавната си субсидия издръжка на музикалните си състави. 
Българското национално радио трябва да отделя за цялостна издръжка на музикалните си състави не повече от 10 на сто от субсидията си и фонд „Радио и телевизия“. С промените се регламентира и че Българското национално радио създава и поддържа музикални състави. 
Депутатите ще обсъдят и измененията в Изборния кодекс, внесени от управляващите. С тях се  отлага машинното гласуване, въпреки че законът предвижда то да бъде въведено масово от догодина. Предлаганите поправки включват Централната избирателна комисия да решава в колко секции да има машинно гласуване, но те не трябва да са по-малко от 1000. Машини ще могат да се поставят само в секции с над 300 избиратели и то само в страната. Измененията предвиждат още дистанционното електронно гласуване  да се реализира поетапно, за да се осигури допълнителна защита от хакерски атаки. Премахването на номерата пред политическите формации в бюлетината е мотивирано с избягването на погрешно посочване на преференция. 

 

Дискусиите са закрити за тази страница