Прокуратурата може да обвини Миньо Стайков още днес

Собственикът на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков е задържан за 24 часа. Специализираната прокуратура разследва бизнеса му за данъчни престъпления и пране на пари. Заместник-главния прокурор Иван Гешев допусна, че е възможно до края на деня на Стайков да бъдат повдигнати обвинения, предаде БНТ. Сред задържаните още е синът на кмета на Карнобат. Рано тази сутрин разследващи влязоха в офиси „Винпром Карнобат“, „Сис индустрийс“ и „Топаз мел“.

Разследването започна в средата на юли, когато в Карнобат е установена нелегална фабрика за производство на цигари. Събират се доказателства, както за реалните собственици на цигарената фабрика, така и за начина, по който са легализирани доходите от нея. По този начин разследващите стигат до търговските дружества, свързани с Миню Стайков, както и до схема за прикриване на ДДС, чрез фирма от типа „липсващ търговец“. 

„В хода на това разследване са събрани допълнителни доказателства и се провежда допълнително разследване и за извършени данъчни престъпления и на пране на пари. На всеки от вас ви е ясно, дори само ако вземем тази фабрика, за която говорим – това са около 70 милиона лева годишно. Тези пари малко вероятно е да се държат в касети и в дворовете да се закопават. Тези пари обикновено в цял свят се изпират през определени фирми. Част от това разследване е точно това – по какъв начин са били изпирани тези пари“, разясни Гешов.

Дискусиите са закрити за тази страница