Производителите на маслодайни рози ще протестират заради ниска цена

Розопроизводители от Стрелча, Брацигово и околните села се срещнаха с народните представители Светла Бъчварова и Йордан Младенов. На срещата бяха обсъдени проблемът с ниската изкупна цена на розовия цвят и забавянето на заплащанията на продукцията, както и какви мерки да бъдат предприети, предаде БГНЕС. Срещата се организира по инициатива на кмета на Стрелча Стойно Чачов, който вече беше изслушан от земеделската комисия в Народното събрание. 


Има проблем и всички заедно трябва да търсим неговото решаване. С тези думи кметът на Стрелча Стойно Чачов откри срещата с розопроизводителите. Той обяви, че е сезирал Комисията за защита на конкуренцията, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и Комисията по земеделие и храни в парламента. Изкупна цена от 2.50 за килограм розов цвят е абсолютен картел, категоричен е кметът на Стрелча. Той изрази притесненията си, че един от символите на държавата е на път да бъде съсипан. Емоционални изказвания имаше и от страна на розопроизводители. Заместник-председателят на Комисията по земеделие в парламента Светла Бъчварова посъветва розопроизводителите да се обединят, за да могат да отстояват исканията си пред управляващите. Има много стъпки, които може да се предприемат, но ако спрем да берем розовия цвят, това ще е самонаказание за нас, заяви от своя страна Антон Симеонов от сдружение “Обединение Средногорие“.

Народният представител Йордан Младенов съобщи, че следващата сряда в Комисията по земеделие в Народното събрание ще бъде изслушан земеделският министър Румен Порожанов и проблемът ще бъде разгледан.

Вторият вариант е розопроизводителите да бъдат вкарани в директните плащания и да имат обвързана подкрепа, като гаранция за помощ, допълни още Йордан Младенов. Розопроизводителите пък обявиха, че ще продължат да отстояват исканията си. Утре в село Бяга е насрочен протест. Той ще започне в 10:00 часа. Протестиращите ще блокират пътя за Пловдив в знак на протест срещу ниските изкупни цени на розовия цвят.

Във връзка с така развиващата се ситуация министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще се срещне утре с розопроизводители и кмета Емил Кабаиванов. Поводът е протести на земеделски стопани заради ниски изкупни цени на розите. Срещата е с начало 10:00 ч. и ще се проведе в сградата на община Карлово.

Дискусиите са закрити за тази страница