Продуктите с нагряване на тютюн са 90% по-малко вредни от обикновените цигари

Електронните цигари са 95% по-малко вредни от конвенционалните цигари, а продуктите с нагряване – около 90% по-малко вредни.

Това се посочва в нов доклад на Комисията по наука и технологии към Камарата на Общините – долната камара в Британския парламент, бе представен пред британските депутати в петък, 17-ти август . Според членовете на парламента, погрешните схващания за електронните устройства могат да доведат до това, правителството да пропусне възможността да реши проблема с един от най-сериозните причинители на смърт във Великобритания, а именно тютюнопушенето.

Електронните цигари често биват пренебрегвани като средство за спиране на пушенето от Националната здравна служба на Англия, твърдят депутатите от Комисията. Поради доказания потенциал за намаляване на вредата на новите алтернативи, членовете на парламента призовават да се облекчат регулациите относно лицензирането, рекламата и дори предписването на електронни устройства предвид ползите за общественото здраве. Депутатите настояват британското правителство да преосмисли и тяхното облагане с акциз и употребата на публични места, включително премахване на забраната за ползване в обществения транспорт.

От години Обединеното кралство води сериозна война срещу тютюнопушенето. Предприети са сериозни мерки – мащабни обществени кампании за вредата от тютюнопушенето, забрана на реклама и употреба на закрито, увеличение цената на кутия цигари до над 10 паунда, въвеждане на едноцветни опаковки на кутиите без марки и примамливи за потребителите цветове и други. Въпреки многогодишните усилия обаче, 15.5% от британците все още пушат, а тютюнопушенето продължава да бъде основна предотвратима причина за заболеваемост и смъртност на Острова.

Позитивното становище на здравните власти на Острова за електронните устройства звучи странно на фона на българския негативизъм към тях, но съществува голяма разлика между България и Великобритания и тя се дължи на контрола при вноса и качеството на продуктите. Електронните цигари се контролират строго от властите във Великобритания, като се следят международни стандарти за качество както при устройствата, така и при никотиновите течности. До момента през процес на одобрение са преминали над 32 000 електронни устройства, а някои електрони цигари дори са регистрирани като медицински изделия и се продават в аптеките.

Защо ДА на електронните устройства

Лекарите във Великобритания са първите, които прегръщат идеята за намаляване вредата от тютюна чрез премахване на дима. Кралският медицински колеж на Великобритания гласи в свое становище, че „тъй като повечето вреди, причинени от тютюнопушенето, се причиняват не от никотина, а от други компоненти на тютюневия дим, прогнозите за здравето и живота на днешните пушачи биха могли радикално да се подобрят, като се насърчат възможно най-много от тях да преминат към източници на никотин, които не отделят дим.“

По настоящем 1 от всеки 20 пълнолетни граждани на Великобритания използва е-цигари. Според доклад на Обществено здраве Англия, е-цигарите са най-използването средство за отказване на пушенето. Според някои изследвания, е-цигарите имат по-голям ефект върху отказа от тютюнопушене от всички други мерки (забрана за реклама, пушене на закрито, увеличаване на цените и други) взети заедно. Смята се, че близо 20 000 британци годишно отказват цигарите благодарение на новите технологии.

Защо ЗА продуктите с нагряване на тютюн

През декември 2017 Комитетът по токсичност на Обединеното Кралство издаде първия си доклад, в който беше направена оценка на два от най-популярните нови продукти с нагряване – IQOS на Филип Морис и iFuse на Бритиш Америкън Тобако. Комитетът провежда независими изследвания на двата си иновативни тютюневи продукти на базата на широк спектър от налични данни, като направените заключения са, че „тютюневи изделия, използващи принципа на нагряване намаляват излагането на вредни химични вещества в сравнение с традиционните цигари“ и „вероятно има цялостно намаление на здравния риск за пушачите, преминали на изследваните продукти (IQOS и iFuse)“.

Тези резултати се допълват от различни становища на реномирани здравни институти от Китай, през Япония, до САЩ и Германия, които разглеждат потенциала на новите изделия да намалят вредата за заклетите пушачи. Резултатите засега са окуражаващи, като освен здравните власти темата засяга и финансовите регулатори, които във Великобритания облагат продуктите с различен рисков профил по различен начин.

Дискусиите са закрити за тази страница