Продадоха най-големия яркосин диамант в света

Най-големият и най-ценен яркосин диамант беше продаден за 57,5 милиона щатски долара на търг в Хонконг, организиран от аукционната къща „Сотбис“, предаде Си Би Ес. 

Не се съобщава самоличността на купувача. 

Синият диамант на „Де Бирс“, който е над 15 карата, е добит през 2021 г. в мината „Кулинан“ в Република Южна Африка, един от малкото източници в света на изключително редките камъни с този цвят. Първоначалната му оценка беше 48 милиона щатски долара.

Той получи най-високата възможна оценка за цветен диамант на Института по гемология на Америка, каквато е давана досега на по-малко от 1 процент от сините диаманти.

Старши вицепрезидентът на „Сотбис“ Франк Еверет, който е и търговски директор за бижута, каза, че камъкът е забележителен в много аспекти.

„Рядък е за това, че е над 15 карата. Цветът му е яркосин. И е вътрешно безупречен. А едно от най-отличителните му и редки качества е шлифовката“, каза той.

Южноафриканската мина „Кулинан“ е известна с това, че в нея е открит най-големият диамант в света. Камъкът „Кулинан“ е 3106 карата и е намерен през 1905 г. 

 

Снимка: Pinterest

Дискусиите са закрити за тази страница