Продават мерцедеса на Хитлер

На 17 януари в САЩ ще бъде продаден на търг мерцедесът на Хитлер, с който фюрерът се е явявал на официални места и на тържествени паради, предаде Дарик.
 
Каква е историята на този автомобил?

От аукционната къща Worldwide Auctioneers в американския щат Аризона го определят като „исторически най-значимият автомобил, предлаган някога за продажба“. И това не е пресилено. Историческа стойност има и всяка лимузина на бивш американски президент или на някоя поп-звезда. Но сегашният случай е по-различен. В оригиналните документи, издадени от производителя „Даймлер-Бенц“ в Зинделфинген, носещи дата 30 септември 1938 година, в графата „Клиент“ е записано „германският фюрер и райхсканцлер“.
 
Това, че парадният автомобил на Хитлер сега се продава в отлично състояние, наистина е сензация. В същото време този търг е също толкова оспорван, колкото и продажбите на всяка друга вещ, свързана по някакъв начин с германския диктатор. Историята на неговия параден автомобил с регистрационен номер 1А 148461 е изрядно документирана. Поръчката е направена от личния шофьор на Хитлер – СС-оберщурмбанфюрер Ерих Кемпка, а колата е била доставена в края на юли 1939 година, малко преди избухването на войната.
 
Серийният модел 770 K, наричан „Голям мерцедес“, е представлявал нещо необикновено за времето: дългата 6 метра лимузина предлагала място за 8 души; задвижвана е от 8-цилиндров двигател с обем от 7,7 литра; колата има мощност от 230 конски сили и е можела да развива невероятната за времето си скорост от 160 км/час.От този модел заводът на „Мерцедес“ в Зинделфинген произвел само 88 бройки в годините от 1938 до 1943 г. Други известни притежатели на лимузината са японският император Хирохито, норвежкият крал, испанският диктатор Франко и Папата.
 
Серийният модел 770К е послужил като основа за специалната лимузина на фюрера, която е имала 40-милиметрови бронирани стъкла и каросерия от 18-милиметрова закалена стомана. И все пак това не е брониран автомобил, а кабриолет, в който Хитлер е приемал овациите на населението. Колата тежи обаче почти 5 тона, а разходът на гориво достига невероятните за днес 38 литра на 100 километра пробег. Но пък и резервоарът побира цели 300 литра.
 
Този мерцедес е бил използван от Хитлер по време на всякакви важни събития – например през 1940 година в чест на победата над Франция или по време на посещението на италианския диктатор Бенито Мусолини, когато двамата дефилират по улиците на Мюнхен. Поради това колата многократно е била заснемана и може да се види в редица архивни документи и снимки. Но когато през 1942 година се стига до обрат във войната, спират и автомобилните паради на фюрера.Към края на войната американците конфискуват лимузината на Хитлер във Франция, без обаче да подозират кому е принадлежала. След края на войната колата за кратко става собственост на един белгиец, след което отново е продадена в САЩ. После тя още на няколко пъти сменя притежателите си, за да се върне накрая отново в Европа. Кой е нейният собственик в момента – от аукционната къща мълчат по този въпрос.
 
Мерцедесът дълги години е бил символ, неразривно свързан с Хитлер и нацистите, поради това е редно да се знае бъдещата му съдба. Защото е лесно да си представим как някой неонацист печели наддаването и отново превръща колата в култов обект. От аукционната къща Worldwide Auctioneers полагат усилия да разсеят тези съмнения. Никой не иска да възвеличава делото на един диктатор, уверява Род Игън, който е натоварен с продажбата. Той определя колата като „артефакт от живата история, който ни напомня, че не бива да позволяваме на злото, което също е част от историята, да се завръща.“Във всеки случай от аукционната къща се надяват колата да попадне в подходящи ръце – да бъде изложена в музей или да стане част от някаква експозиция. Независимо дали това желание ще се изпълни и кой ще спечели наддаването на 17 януари в Скотсдейл, Аризона, 10% от продажната цена ще отидат за проекти, свързани с изследването на националсоциализма и Холокоста.
 
Ерих Кемпка е не само шофьорът на бронирания мерцедес, но и човекът, който се е погрижил телата на Адолф Хитлер и Ева Браун да изчезнат – в деня на смъртта им той ги залива с бензин и изгаря.

Дискусиите са закрити за тази страница