Проверяват сигнал за ново огнище на болестта африканска чума по свинете

Сигнал за ново огнище на болестта африканска чума по свинете на около 5 км от границата ни с Румъния проверяват от Областната дирекция по безопасност на храните в Силистра. 

За Радио Шумен директорът ѝ д-р Себахтин Халид уточни, че взетите проби в областта до момента не са дали съмнения за наличие на болестта. 

Заради съмнения за африканска чума по свинете в четвъртък от Агенцията по храните взеха проби и от заден двор в провадийското село Тутраканци.

Ново огнище на болестта африканска чума по свинете е регистрирано на около 5 километра от границата ни с Румъния. Това потвърди директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Силистра д-р Себахтин Халид.

Експерти от областната дирекция днес ще разговарят със стопани от с. Краново, където има около 12 животни. Оттам препоръчват те да бъдат заколени. Най-много големи свинеферми има в североизточна България. Само в Русенско те са около пет. Стопаните са притеснени, каза Ангел Маринов, който отглежда близо 1 700 животни:

 „Не знаем, какво да правим. Доста от колегите, включително и аз, имахме намерение за бизнес, но всеки си спря плановете, просто не знаем, какво ще се случи утре“.

Дискусиите са закрити за тази страница