Преследван в Русия журналист е посъветван да избягва България

Андрей Солдатов – един от най-добрите познавачи в медиите на случващото се в руските спецслужби, бе посъветван да не пътува до България, защото страната е твърде близка до Москва, за да се чувства той в безопасност.

Според създаваното от чужбина рускоезично издание Meduza други подобни държави, чиято граница не е препоръчително да пресича, са Унгария, Сърбия, Турция, Армения.

Срещу Солдатов бе заведено едно от първите дела в Русия за „фалшиви“ новини, след като бе забранено да се разпространява под заплаха от затвор до 15 години каквато и да било информация за войната в Украйна, различна от официалната. Според него съдебното преследване е отмъщение от ФСБ заради това, че журналистът е написал как след провала на първоначалната фаза на войната Владимир Путин е започнал репресии срещу ресорния за Украйна Пети отдел в службата.

Валерия Аршинова, която е негова говорителка, допуска, че скоро делото ще влезе в съда и бързо ще има осъдително решение. Солдатов научил три седмици след началото на наказателното разследване срещу него – когато били блокирани банковите му сметки.

Обвинението е, че съзнателно „и мотивиран от политическа омраза“ към властите и армията, дезинформирал много хора за дейността на армията.

Става дума за видеоинтервю, в което той казва: „Ролята на политическия елемент, а следователно и на спецслужбите, е много голяма. Само така можем да си обясним, че в боевете участват поделения, които изобщо не са пригодни за тях. Всичките безумни кадри с изгорели колони на „Росгвардия“. С вас прекрасно знаем от собствен опит, че задачата на „Росгвардия“ е да бие протестиращи, а не да участва в танкови сражения.

Въпреки това ги хвърлят на бойното поле – и е ясно защо: защото на хората, планирали операцията, изглежда, по политически мотиви им се струва, че тя не е военна, а нещо като полицейска. Трябва да се оправим с някакви бандити там и всичко ще бъде тихо и спокойно, всички ще приветстват руските войски.“

Източник: „Дневник“

Снимка: стоп кадър/ YouTube

 

 

Дискусиите са закрити за тази страница