Премиерът Борисов: Думите "работа" и "отговорност" са преплетени

Работа – това е думата на годината, заяви премиерът Бойко Борисов в предаването „Годината“ по Дарик радио.

Метрото в София се строи с пълна скорост, лотовете на „Хемус“ също, „Струма“ се строи на пълна скорост. За Европа – връзката със Сърбия на места се асфалтира. Огромната част се строи, финансирана, платена е. Фирмите си получиха парите, за да раздадат на работниците си коледните бонуси, каза министър-председателят.

Неслучайно всички кредитни агенции показват финансова стабилност, добави той.

Европейската комисия излезе и само преди месец мониторинговият механизъм падна, обяви премиерът и допълни, че на всички нива са казали – България изпълнява поставените критерии.

По темата за еврозоната и влизането на България в чакалнята ѝ Борисов обясни, че тази година са минали успешно стрестестовете на българските банки. „До края на април имаме надеждите, че това ще се случи.“

За завода на Фолксваген у нас, премиерът коментира, че още има надежда, че той може да дойде в България.

Относно кризата с водата в Перник, Борисов каза, че за съжаление, има такива случаи – при едно некадърно управление от служителите на ВиК – се стига дотук.

„Всеки ден се чувам с кмета на Перник, по няколко пъти даже, защото това е проблем на всеки един гражданин“, коментира министър-председателят. Преди 10 години и в София нямаше вода и канализация, припомни той.

Цветанов си знае защо напусна, ние също знаем защо напусна – заради Апартаментгейт напусна, каза Борисов.

Той коментира и Балкански поток. „Балкански поток се нарича отдавна проектът, който ние разработихме с ЕК. Тогава кръстихме газовия хъб „Балкан“. През това време ние си направихме връзките с Турция и Румъния, сега правим тази със Сърбия.“

В момента това, което се изгражда са допълнителни мощности, които могат да доставят от всяка една точка газ, добави премиерът.

„Това са газови магистрали, които правят България стратегически газов хъб“, коментира той.

Във връзка с темата за НСО, Борисов заяви: „Румен Радев отиде един ден на работа с колело, наснима се хубаво. Ама то вали и дъжд, и сняг. Г-жа Радева с какво ще ходи – с рикша ли? И аз карам колело, и мотор… Аз съм готов от утре да тръгнем с колела – да ни се смеят всички. Готов съм и аз да стигна до край в популизма.“

И за 2020 г. според министър-председателя думата ще бъде „работа“, както и „отговорност“.

„Те са преплетени. Това е единственото важно нещо. Това, което човек направи, можеш да го покажеш и аз винаги съм се ръководил от тази максима. Да оставям след себе си неща, които след това някои много десетилетия да се ползват“, обясни той.

„Искате ли да не говорим за човека, който трябва да е обединител, а се държи като опозиционен лидер, коментира Борисов по адрес на Радев. Той е призван да бъде обединител на нацията, държи се като позиционен лидер, а всъщност е първият човек в държавата с най-голямата заплата, с най-големите привилегии“, заяви премиерът.

„В същото време говори за собствената си държава като президент на чужда държава, която има враждебно отношение към България. Той като излезе в чужбина, там говори само добре, да, това е факт и външните наблюдатели го знаят. А като дойде тук, освен критика към правителството друго няма. Но той не е казал една дума срещу БСП, срещу ДПС, не е казал една дума срещу управлението на неговата партия, която го направи президент“, допълни още Борисов.

„ЕК излезе и само преди месец и нещо мониторинговия механизъм падна, така както бяхме обещали – в мандата на тази комисия. На всички нива са казали – България е изпълнила своите критерии. Нещо повече, преди няколко дни излезе статистиката на ЕК – за цяла година в България са влезли под 200 емигранти. А през шенгенска Гърция – 67 хиляди. А представете си България да има 67 хиляди мигранти“, обясни още премиерът.

Борисов подчерта, че само за това, което са направили всички трябва да кажат браво на правителството, на граничарите, на всички останали български воини, които са защитили суверенитета, защитили са си границите.

„Моята работа е работа. На другите им е празни приказки. Да приказват и критикуват. Моята баба беше селска жена, но казваше, намери си работа, кусур да намираш“, каза Борисов. По думите му досега никой не е казал какво е направил през това време, а само какъв кусур да намери на направеното от правителството.

Снимка: Стоп кадър, bTV

Дискусиите са закрити за тази страница