През 2018 г. Меркел иска да изчисти разединението в ЕС

През следващата година германската канцлерка Ангела Меркел ще работи заедно Франция, за да се сплоти отново Европейския съюз и да разреши проблемите на общността. Това са част от целите й за 2018 г., които тя ще изложи в официалното си обръщение навръх Нова година пред сънародниците си. „Бъдещето на Германия е неразривно свързано с бъдещето на Европа“, гласи фрагмент от речта й, разпространена от кабинета й, предаде БГНЕС.

За да просъществува ЕС обаче е необходимо всичките му 27 членки да проявят „сплотеност, солидарност и увереност в своите сили“ и да „защитават своите ценности“, както на своята територия, така и извън нея, смята Меркел. „Франция и Германия искат да работят заедно в тази посока, искат да подготвят Европа за бъдещето й“, увери тя. „Това ще продължи да бъде въпрос от решаващо значение през следващите години“, допълни ръководителят на германското правителство.

От публикувания днес текст на новогодишното й обръщение, става ясно, че то ще бъде посветено основно на политическата ситуация в Германия и на германското общество. По този въпрос канцлерът обещава през новата година да бъде „бързо сформирано стабилно правителство“, за да се започне бързо работа по разрешаването на наболелите проблеми на германския народ. Като свои приоритети тя очерта увеличаването на инвестициите по отношение на сигурността и отбраната в страната, подобряването на здравната и образователната система и преодоляването на нарастващото неравенство между градските и селските.

„Светът няма да ни чака. Ние трябва сами да създадем условията, които ще гарантират, че Германия ще продължи да просперира и през следващите 10 – 15 години. А Германия ще просперира само ако успехът й служи на всички хора и подобрява и обогатява живота им“, заключи Меркел.

Дискусиите са закрити за тази страница