Президентът Радев откри българо-йордански бизнес форум в Аман

Президентът Румен Радев откри българо-йордански бизнес форум в столицата на близкоизточната страна Аман. Събитието се състоя в Аманската търговска камара. И в него участие взеха десетки представители на български и йордански компании в сферата на отбранителната индустрия, електрониката, хранително-вкусовата промишленост и други.

И резултатите не закъсняха – в рамките на форума българска фирма договори износ на 500 тона тютюн за Йордания, подписани бяха Меморандуми за сътрудничество от Хасковската търговско-промишлена палата с Аманската търговска камара и с Бизнес асоциацията „Европа-Йордания“. Беше договорен Меморандум за сътрудничество между „София Тех Парк“ и научноизследователския център SESAME в Йордания.

Държавният глава подчерта пред участниците във форума, че България може да предостави отлична възможност за достъп на йордански компании до европейския пазар, а страната ни разглежда Йордания като перспективен партньор за разширяване на българския износ към региона на Близкия изток.

„България има различни активи като производствена база и e портал за йорданските продукти към Европейския съюз. И то не само, защото сме част от огромен пазар с повече от 500 милиона потребители. За това допринасят и подобренията в комуникационната и транспортната ни инфраструктура. Разполагаме с много благоприятен данъчен и инвестиционен режим, което ни прави привлекателна и конкурентна инвестиционна дестинация в Европа. Бих искал да ви уверя, че сме готови да подкрепим нови бизнес инициативи, както и разширяването на йорданското бизнес присъствие в България“, обяви президентът.

„Доверието и взаимното уважение не само на политическо ниво, но и между представителите на бизнеса от България и Йордания, са инвестиции в последващото разширяване на двустранния икономически обмен“, заяви още Румен Радев.

По думите му утвърждаването на Кралство Йордания като регионален фактор на стабилност се цени високо както от България, така и от държавите-членки на Европейския съюз.

Като потенциални сфери за насърчаване на взаимните инвестиции и създаването на смесени предприятия президентът открои, отбранителната индустрия, енергетиката, информационните технологии, електрониката и  хранително-вкусовата промишленост.

По-рано държавният глава Румен Радев проведе среща с председателя на Аманската търговска камара сенатор Исса Мурад, с председателя на Аманската индустриална камара Фати Ал-Джагбер, президента на Бизнес асоциация „Европа-Йордания“ Джамал Фариз, на която бяха обсъдени перспективите за разширяване на търговския и инвестиционен обмен.

По-късно днес предстои среща в кралския дворец между президента Румен Радев и съпругата му Десислава с крал Абдула II и кралица Рания.

Снимка: пресцентър, президентство

Дискусиите са закрити за тази страница