Президентът на Зимбабве Роберт Мугабе е държан като заложник

Военните в Зимбабве държат като заложник президента на страната Роберт Мугабе и членове от неговата охрана, съобщиха News24 и РИА Новости, цитира news.bg 

Според източник, пожелал анонимност, Мугабе се готви да подаде оставка. Той е успял да се договори с армията за това, че съпругата му може да напусне страната.

Припомняме, след като в началото на ноември бе уволнен вицепрезидентът Емерсон Мнангва заради нелоялност и започна чистка на негови високопоставени поддръжници, военните навлязоха с танкове в столицата Хараре тази нощ.

Имаше няколко експлозии, след което стана ясно, че е била превзета държавната телевизия. От САЩ посъветваха своите граждани в Хараре да стоят на безопасни места. Мнангва се смята за вероятен наследник на държавния глава и се ползва с подкрепата на военните.

По-рано имаше информация за това, че от военните в Зимбабве към столицата Хараре се придвижва колона с бронетехника. Имаше и непотвърдена информацията, че военните са превзели телевизионния център и са направили взривове в столицата, пише РИА Новости.

По-късно военните заявиха, че действията им не са „военен преврат“, а са насочени срещу „престъпниците“.

В понедельник шефът на генщаба Константин Чивенга призова президента да прекрати партийната чистка, при която бе изключен Мнангва.

Дискусиите са закрити за тази страница