Президентът и премиерът на РС Македония осъдиха подпалването на българския център в Битоля

„В 21 век нищо не се постига с палежи и опожаряване,“ написа в страницата си във Фейсбук премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, осъждайки остро „палежа на сградата на Центъра на българската общност в Битоля”.

Ковачевски пише, че е дал ясни насоки към съответните институции случаят веднага да бъде изяснен.

”Подобни провокации имат за цел да нарушат отношенията между македонския и българския народ. Затова призовавам всички нас останем спокойни и достойни, а с извършителите ще се разправят институциите,” написа Ковачевски в профила си във Фейсбук.

Рано тази сутрин бе подпален Културният център „Иван Михайлов” в Битоля. Изгоряла и неизползваема е входната врата, както и табелата с името на Културния център. На място е извършен полицейски оглед.

Реакция дойде и от президента на РС Македония Стево Пендаровски, който също осъди подпалването на Културния център „Иван Михайлов.

 „Остро осъждам опожаряването на сградата на културния дом на българската общност в Битоля. Подобни действия са провокация и не са в полза на подобряване на отношенията с България. Призовавам компетентните институции да проведат своевременно и детайлно разследване, да предприемат всички необходими мерки, да установят и санкционират извършителите”, написа той във Facebook, подобно на премиера.

Дискусиите са закрити за тази страница