Президентът в Пловдив: Новото Съединение минава през разделение с беззаконието, арогантността, нихилизма

Докато позволяваме на несправедливостта да царува, не можем да бъдем истински единни. Това заяви държавният глава Румен Радев в словото си на церемонията в Пловдив по случай отбелязването на 134 години от Съединението на България. Честването приключи с тържествена заря проверка и събра стотици хора на пл. „Съединение“ в града, които почетоха паметта на героите, осъществили обединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 година.

„Все повече се призовава за ново Съединение, но се пропуска, че то минава през разделение – епохата иска от нас да се разделим с всичко, което тежи и спира движението на нацията ни напред. Трябва да се разделим с беззаконието, с арогантността и апатията. Да отхвърлим нихилизма“, заяви държавният глава в изказването си. Румен Радев  призова да помним, че „най-страшна е присъдата на следващите поколения“, а „съдбата на нацията се кове тук и сега“. По думите на президента, дълг на българите е заедно да съградим достоен и справедлив живот в свободна, демократична и просперираща държава. „Днес идейната безпътица на първенците катастрофира в апатия, отчуждение и безверие“, заяви Румен Радев и подчерта, че отдавна не знаем какъв е идеалът на нацията ни, а съединението остава повече на думи. „Търсим гордост в миналото и често загърбваме своя дълг към настоящето и бъдещето“, отбеляза президентът 

В словото си Румен Радев заяви, че през 1885 година българите са проявили зрялост, национална отговорност, еманципация и са показали, че няма да чакат Великите сили да решават съдбата им. „Българите извършиха смел исторически „скок“ и отхвърлиха несправедливостта,  разкъсала снагата на Родината им“, посочи Румен Радев и подчерта, че с идела за сплотена, обединена и независима България са живели предците ни от Княжество България и Източна Румелия без оглед на вяра и етнос, пол и възраст, занаят и политически пристрастия. „В онзи миг политиците ни съумяха да бъдат на висотата на народа и неговите въжделения“, посочи държавният глава.

На площад „Съединение“ президентът и върховен главнокомандващ прие строя на представителните подразделения на 68-а бригада „Специални сили“. Сред официалните гости на тържествената програма бяха представители на изпълнителната, законодателната и местната власт.

Дискусиите са закрити за тази страница