Предлагат нови правила за предписване на лекарства за онкоболни

Нови правила за предписване на лекарства за злокачествени заболявания, предлага здравното министерство. Предвижда се протоколите от решенията на комисиите, които предписват терапиите, да се подават електронно.
 
Целта е да се осигури възможност за по-голям контрол на здравната каса върху разходите за онколекарства.
 
Голяма част от онкологичните болници в страната разходват лекарствата неефективно, показват резултатите от проверките на медицинския одит през миналата година.
 
„Разтварят се 450 грама. Съгласно това, което ви е определено от онкологичната комисия, са 400 грама. Останалите 50 грама се унищожават“, заяви пред БНТ Емил Велчовски, главен секретар на Изпълнителна агенция „Медицински одит“. Болниците могат да събират остатъците от медикаментите и да ги прилагат на други пациенти, поясни той.
 
Предвижда се онкокомисиите да подават по електронен път протоколите с решенията за назначаване на терапия. Така ще се следи ефекта от лечението и ще се ограничат възможностите за грешки и злоупотреби.

Освен това болниците ще трябва да описват всички остатъци от медикаменти. В момента правилото важи само за скъпоструващите такива.

Дискусиите са закрити за тази страница