Предизвиквайки Русия, Сърбия провежда военни учения със САЩ

Американски и сръбски парашутисти проведоха съвместни учения в Сърбия,наблюдавани с безпокойство от Русия, която се опитва да засили влиянието си на Балканите, съобщава „Асошиейтед прес“, цитира news.bg 

Сръбският президент Александър Вучич е присъствал днес на последния ден от 4-дневните военния учения, които са включвали съвместни скокове на сръбски и американски парашутисти от два американски военни транспортни самолета C-130J „Херкулес“ близо до столицата Белград.

Вучич подчерта, че „съвместните учения допринасят за (военните) умения, но също така засилват партньорството и приятелството, което не винаги е било наблюдавано в миналото“.

Военни активности, свързани със САЩ или НАТО на Балканите редовно предизвикат гняв у Кремъл, който се противопоставя на разширяването на западния военен алианс на територията на бившия комунистически лагер в Източна Европа.

Сърбия, която се опитва да балансира политически между Русия и Запада, се придържа към военен неутралитет, като въпреки че се стреми да стане член на Европейския съюз, не желае да стане част и от НАТО.

Дискусиите са закрити за тази страница