Правосъдие по нашенски: Митьо Очите празнува Коледа вкъщи

Несебърският бос Димитър Желязков – Митьо Очите най-вероятно ще излезе на свобода още следващата седмица, ишат колегите от флагман.бг. Очаква се това да стане на 18-ти декември, когато в Специализирания наказателен съд ще се проведе разпоредително заседание по делото за организирана престъпна група (ОПГ) за изнудване, принуда, заплахи, палежи и разпространение на наркотици, за чийто лидер е сочен Желязков.

Процесът вече претърпя един фалстарт в началото на септември, когато магистратите и от двете инстанции на спецсъда прекратиха делото срещу Очите и още 12 души заради сериозни процесуални нарушения в обвинителния акт. Спецпрокуратурата набързо внесе новото обвинение, само 2 седмици след решението на апелативния спецсъд. Въпреки това процесът все още не може да стартира. Причината – съдът вече 3 пъти променя датите на разпоредителното заседание по искане на държавното обвинение отново заради обвинителния акт. Делото не можа да тръгне и преди месец заради неявяването на 7 свидетели – пострадали от групата на Очите според техните показания по досъдебното производство. Свидетелите не били редовно призовани.

Основният проблем в обвинителния акт е, че Турция екстрадира Желязков във връзка с обвиненията за банда и палеж, но не и за останалите. Защитата откри и пропуски, свързани с преплитане на функциите на участниците в групата – не ставало ясно кой е подбудител и кой помагач при извършването на престъпленията. Имало и разминаване на дати и суми, за които се твърди, че са прибирани от рекета.

Делото обаче със сигурност ще тръгне тази сряда, разкриват нашите източници. Веднага след разпоредителното заседание ще се гледа и мярката за неотклонение на Желязков, на която се очаква той да бъде пуснат на свобода. Това със сигурност ще се случи при нов провал на процеса и Митьо Очите ще може да изкара празниците в компанията на най-близките си хора, още повече че босът все още не е виждал на живо внучката си Тияна.

Припомняме, че Очите е зад решетките от август м. г., когато е закопчан в Турция. Той беше екстрадиран в България през февруари. На практика, в момента Желязков е в затвора повече от година без обвинение.

Ъндърграундът от няколко месеца се подготвя за завръщането на боса. Срещу Митьо пропели няколко много влиятелни фигури в подземния свят, които били „на тръни“ заради евентуалното му излизане на свобода.

Желязков сам посочи бургазлията Георги Илиев като един от свидетелите срещу него. Малко след това пък самият Илиев се размина с условна присъда като лидер на наркобанда. Според мълвата в подземния свят той е изтъргувал свободата си за показанията срещу Очите.

Дискусиите са закрити за тази страница