ПП представи пакет от 14 мерки срещу кризата

„Продължаваме Промяната” представи пакет от 14 мерки на обща стойност от 2 млрд. лева за спряване с кризата. Сумата е осигурена от допълнително събрани средства в бюджета и може да бъде използвана, без да се нарушава бюджетната рамка. Това обяви на брифинг в парламента Андрей Гюров.

Мерките са базирани на два основни принципа, посочи още той. С тях ще се подпомогнат най-уязвимите групи от хора – пенсионерите и тези с най-ниски доходи, както и бизнесът. Мерките, които вече са остойностени, ще бъдат предложени на утрешния Коалиционен съвет.

Предлага се сериозно увеличение на пенсиите. Най-ниската – от 370 лв. да стане 450 лв. и пропорционално увеличение на останалите. Целта е увеличението да изпреварва досега натрупаната инфлация така, че хората с ниски доходи да не усетят нарушаване на тяхната покупателна способност.

„Другото основно, което искаме да направим в системата на пенсиите, е да осигурим справедливост в две основни насоки. Предлагаме да се вдигне максималният праг на пенсиите на 3 400 лв. Така хората, които са се осигурявали на високи доходи, ще могат да получават адекватна пенсия. Това е стимул за всички граждани да се осигуряват на истинските суми и всички трудещи се да допринасят повече за социалната система. Тези две мерки ще бъдат включени в пакета от 1 юли, по наше предложение”, добави Гюров.

От 1 октомври от „Продължаваме Промяната” искат да се направи преизчисление на пенсиите на база на промяна на швейцарското правило, което предвижда 50% от увеличението на инфлацията и 50% от увеличението на осигурителния доход. „Това, което предлагаме за в бъдеще, ще бъде направено за всички пенсии от 2008 г. насам – пенсиите да растат с по-голямото увеличение на инфлацията или на осигурителния доход. Така ще бъдат изчистени всякакви неравенства между пенсиите на тези, които са се пенсионирали по-назад във времето и тези в момента”, поясни председателят на ПГ на ПП.   

За работещите родители се предвижда увеличение на данъчното облекчение от 450 лв. на 600 лв. за едно дете и от 900 лв. на 1 200 лв. за две деца. Гюров подчерта, че като допълнителна мярка в случая е не само увеличението на облекчението и възможността тези средства да се ползват на тримесечна база.

Относно финансовото компенсиране на крайните потребители на горива от ПП предлагат то да е до 50 литра на месец, като са предложени няколко различни варианта. Механизма за получаване на това облекчение ще бъде избран от Министерството на финансите.

От партията предлагат още намаляване на ДДС на парното, така че използващите централно отопление да усетят разликата в сметките, обясни Гюров

Дискусиите са закрити за тази страница