Постоянен арест за шефа на спецпрокуратурата в Северна Македония

Главният прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовевски поиска постоянен арест за ръководителя на Специалната прокуратура Катица Янева.

Според Йовевски има достатъчно данни, че“Катица Янева е извършила злоупотреба с власт“ при аферата „Рекет“ с цел облагодетелстване. Няма данни, че политици са замесени в тази афера, заяви Йовевски и уточни, че при обиска е иззет и компютъра на Янева.

Спецполицаи арестуваха Янева, като преди това извършиха обиск на дома й в скопския квартал „Козле“. Разследващите извършват обиск и в офисите на Катица Янева. Вчера тя даде и първите си показания по аферата „Рекет“.

В средата на месец юли стана ясно, че македонският олигарх Орце Камчев, който е разследван за пране на пари, злоупотреба с власт и участие в организирана престъпна група е бил рекетиран от двама души Боян Йовановски – Боки 13 и Зоран Милевски – Зоки Кичеец. Те са му поискали 8 млн. евро, за да спре разследването срещу него.

Камчев е дал 1.5 млн. евро в брой на двамата. Йовановски и Милевски, в разпространени аудио записи твърдят, че ще уредят въпроса на Камчев с помощта на Катица Янева.

Йордан (Орце) Камчев беше предложен за почетен консул на страната ни миналата година, но властите в Скопие не подкрепиха тази идея.

Дискусиите са закрити за тази страница