Последен ден на преговори за сделката "ЧЕЗ"

Последен ден от преговорите на Гинка Върбакова и „Инерком“ с ЧЕЗ в Прага. Днес е решаващият ден и трябва да стане ясно дали изобщо чешката компания е склонна да допусне българската държава до сделката.

От решението трябва да стане ясно дали чешката компания е склонна да допусне българската държава до тази сделка. Още в първите дни на преговорите  от „ЧЕЗ Груп” категорично заявиха, че вече имат сключен договор с „Инерком” и най-удобният и законен вариант за всички е след приключването на сделката българското правителство да се договори с Гинка Върбакова.

От чешката компания официално обявиха за NOVA през вчерашния ден, че вече има готови сценарии какво би се случило, ако Върбакова не успее да осигури цялата сума. Тя има девет месеца на разположение след момента, в който сделката бъде официално одобрена от българските регулатори. През това време тя трябва да изплати цялата сума.

В случай, че не успее да я събере, ЧЕЗ остава единствен собственик на активите и се задейства процедура с два сценария. В първия има вариант, при който „ЧЕЗ Груп” започва преговори с втората по сила оферта. Става въпрос за индийски консорциум. Той обаче ще трябва да започне цялата процедура от начало. Във втория случай цялата процедура просто се прекратява, обясниха от „ЧЕЗ Груп“.

Дискусиите са закрити за тази страница