Поскъпване или по-голям дял от цената ще поиска ЕВН

По-високи сметки за ток се очертават от средата на лятото. Това стана ясно от думите на ръководството на ЕВН, което обслужва Югоизточна България. Ценовите предложения на ЕРП-то, които то ще внесе в КЕВР в края на този месец, все още не са ясни поради няколко причини. Основните са, че все още не е готова новата Наредба за ценообразуването, не се знае и какви тарифи ще поискат компаниите по-назад във веригата (ТЕЦ-ове, АЕЦ, НЕК, ЕСО…). Но при всички положения от ЕВН ще поискат по-голям марж от крайната цена на тока за битовите потребители да остане за тях, т.е. по-голям дял от парите, които клиентите плащат според месечната си фактура.

Дори и така представени нещата сочат по-скоро към увеличение на крайата цена, тъй като едва ли някой по веригата по-назад от ЕРП-то ще пожелае да бъде намалена неговата цена. А и председателят на регулатора Иван Иванов вече каза, че няма да позволи сериозно поскъпване на тока, което обаче означава, че Комисията все пак предвижда ръст на тарифите от 1 юли, когато трябва да влезе в сила новата цена.

„Ще поискаме по-голям марж за нас и при цената за разпределение (мрежовите услуги – бел.ред.), и за снабдяване (цената на тока – бел.ред.). Има ясна необходимост за такъв по-голям марж“, заяви председателят на Съвета на директорите на „ЕВН България“ Робърт Дик. Той допълни, че досега регулаторът не е признавал в пълен размер реалните разходи, направени и от двете дружества – „ЕВН Електроснабдяване“ и „ЕР Юг“ (с предишно име „ЕВН Електроразпределение“). Дик допълни и че за същия по-голям марж настояват от години и останалите две ЕРП-та – ЧЕЗ и „Енерго-Про“. „Качеството (на електроснабдяването – бел.ред.) изисква определени разходи и цени, за да се поддържа“, каза още Дик.

Шефът на „ЕВН България“ допълни, че команията ще оповести конкретните си предложения в края на март, както изисква нормативната уредба. И че те ще бъдат базирани на останалите цени – на НЕК, на електроцентралите и т.н., които все още не са обявили своите предложения за промяна на цените от 1 юли. „Има прекалено много неизвестни, за да кажем точна цифра сега“, допълни Робърт Дик.

Освен по-малките маржове, които дава регулаторът на ЕРП-тата от години, друг стар проблем е признаването на инвестициите, отбеляза заместник-председателят на Съвета на директорите на „Електроразпределение Юг“ Гочо Чемширов. Според думите му дори има две последователни години, в които КЕВР не е признавал никакви инвестиции, направени в мрежата. И по-конретно това са 2013 и 2014-та, когато дружеството е вложило съответно 66.5 и 79.8 млн. лв., но регулаторът е признал нула лева. Общо за 13-те години, откакто ЕВН е в България – от 2005 г., обо направените инвестиции са 1.305 млрд. лв., но над 100 млн. лв. от тях остават неотчетени от регулатора. Паралелно с това КЕВР занижава и технологичните разходи (загубите) по мрежата, които от 15% до март 2013 г. и след неколкократно намаляване в рамките на кратък период падат до 8% от 1 юли 2014 г., стана ясно още от думите на Чемширов.

 

Дискусиите са закрити за тази страница