Помпео поздрави Македония за Дена на независимостта и договора с Гърция

В лично послание до македонските граждани по повод Деня на независимостта – 8-ми септември, държавният секретар на САЩ Майк Помпео подкрепи Договора между Македония и Гърция за разрешаване на спора за името. „Поздравявам Ви за историческия Договор от Преспа, който след неговото прилагане, ще допринесе за по-голяма сигурност и напредък за гражданите на Македония и целия регион… САЩ силно подкрепят Македония по пътя й към евроатлантическото семейство“, пише в посланието на Помпео, предаде БГНЕС.

Преди два дни и американският президент Доналд Тръмп лично изпрати писмо до македонския държавен глава Георге Иванов, в което изрази подкрепата си за Договора между властите в Скопие и Атина. „Тази година Република Македония има много причини да бъде горда от себе си. Историческият договор от Преспа разрешава дългогодишния спор за името с Гърция и отваря пътя на Македония за членството й в НАТО и ЕС“ написа Тръмп и подчерта: Този договор и членството на Македония в НАТО ще увеличи сигурността, стабилността и напредъка в целия регион. „САЩ имат готовност да подкрепят Македония, и по-специално в предстоящите преговори за членството Ви в НАТО. Пожелавам всичко най-хубаво на македонските граждани в този особен ден“, се казваше в посланието на Тръмп до македонския държавен глава.

Агенция БГНЕС припомня, че на 17 юни в района на гръцката част на Преспа беше подписан договорът, слагащ край на спора за името между Гърция и Македония. На церемония на Преспанското езеро, намиращо се на границата между Македония, Гърция и Албания, на гръцка земя в историята отиде 27-годишният спор между Атина и Скопие за името на Македония. Договорът бе подписан от министрите на външните работи Никола Димитров и Никос Кодзияс в присъствието на премиерите на двете страни – Зоран Заев и Алексис Ципрас. Постигнатото съгласие е новото име на страната да е Република Северна Македония. Този договор дава възможност на Република Македония да започне преговори за членство в Европейския съюз и да стане пълноправен член на НАТО.

Дискусиите са закрити за тази страница