Половината българи искат нови кметове в своите общини

47,3% от българите искат нов кмет за своята община. Това показват резултатите от редовното социологическо проучване на агенция „Алфа Рисърч“.

Да продължи да управлява досегашният кмет искат 40,9% от запитаните, а 11,8% не могат да преценят. Малко повече от месец преди местните избори, критичните оценки и гласове към качеството и стила на управление на страната нарастват, посочват авторите на изследването.

Най-благоприятни са нагласите за кметовете на по-малките общини и населени места, а надпреварата за мястото в големите общини се очаква да е най-оспорвана. Според извадката 62% от гражданите биха гласували спрямо личните си и политически предпочитания, а не на принципа против управляващия кмет.

Отговорът на въпроса „коя е алтернативата на ГЕРБ“ показва силно фрагментирани предпочитания – към БСП – 17%, към партия на Слави Трифонов – 12%, „Демократична България“ – 4,9%, „Обединени патриоти“ – 3,8%, към друга политическа сила – 8,9%.

48% от избирателите са на мнение, че е време друг да поеме управлението срещу 33%, които продължават да са убедени, че няма по-подготвена партия от ГЕРБ. Към момента обаче липсва консолидираща избирателите алтернатива.

В началото на септември ГЕРБ (21.5%) запазва електоралното си предимство в национален план пред БСП (18.7%).

В настоящото проучване Алфа Рисърч измерва и потенциала на вече заявената от Слави Трифонов партия – „Няма такава държава“. Тя стартира с подкрепа от 8.3%, отнемайки симпатизанти от БСП, националистическите формации и Воля, без съществена ерозия за ГЕРБ.

Поради липсата на масови обществени очаквания за демонтиране на цялата политическа система и преориентация на страната, новата формация, позиционираща се като алтернатива на статуквото, започва с умерени нива на подкрепа.

Подкрепата за ДПС е в рамките на традиционните 8.6%.

С разпада на Обединените патриоти, преобладаваща част от националистическия вот остава зад ВМРО-НФСБ (4.8%), а доскорошният им партньор Атака влиза в политическия сезон с подкрепа от 1.9%.

След пробива на европейските избори и излъчването на евродепутат, Демократична България стабилизира общите си позиции (4.1%), но все още е изправена пред предизвикателството да разшири кръга от свои симпатизанти в страната.

Регистрираната в настоящото проучване подкрепа за управляващи, лява, дясна опозиция и нови формации показва настроенията в обществото на национално равнище. Местните избори обаче са доста различни по характер, а това прави изходът от тях силно зависим от спецификата в отделните общини, от състоянието на политическите сили в тях и гражданската ангажираност, коментират от „Алфа Рисърч“.

Дискусиите са закрити за тази страница