Полицаи спряха 40 роми да нахлуят във Войводиново

Около 40 роми с представители на правозащитна организация няколко часа обикаляха край незаконните ромски къщи във Войводиново. Това предизвика спонтанен протест по обед сред местното население, предаде бТВ. Около 50 души се опитаха да пробият полицейската блокада, но бяха спрени. Най-силно възмущение предизвиква жена с фотоапарат, която придружава ромите и говори на английски език.

Ромите бяха категорични, че ще нощуват в къщите си. Тези, чиито постройки са бутнати, твърдят, че им е обещано да им осигурят фургони, ако се върнат. Те се заканиха с масови протести, ако бъдат изгонени отново от имотите си.

В късния следобед полицията и местната власт успяха да убедят ромите и правозащитната организация, която ги представлява, да напуснат под полицейски конвой Войводиново.

Хората от ромската махала останаха на улицата след като багерите събориха постройките им в началото на януари.Това се случи след като двама младежи от ромски произход пребиха командос на Богоявление. В знак на подкрепа към пребития военнослужещ имаше протести на местните хора, както и на негови колеги от армията.

Дискусиите са закрити за тази страница