Подписват договора за името на Македония в неделя

Очаква се в неделя да бъде подписан договорът за разрешаване на спора за името между Македония и Гърция. Документът ще бъде подписан от министрите на външните работи на двете страни – Никола Димитров и Никос Кодзияс. На подписването ще присъстват премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас. Самото подписване ще стане на гръцка територия, а съвместната пресконференция на двамата министър-председатели и официалният обяд – на македонска земя.

На 12-ти юни Заев и Ципрас обявиха, че са постигнали съгласие за новото име на страната -Република Северна Македония. Този договор ще даде възможност на Македония да започне преговори за членство в Европейския съюз и да стане пълноправен член на НАТО. Компромисът не бе посрещнат само с овации, но се стигна и до протести в Македония и Гърция, а правителството наАлексис Ципрас се изправи пред вот на недоверие. Очаквано опозицията обвини правителството, че е направило отстъпки с „лошия договор“, докато депутатите и министрите от управляващата СИРИЗА се опитваха да убедят колегите си, че постигнатото споразумение е от полза за Гърция.

Премиерът Ципрас бе категоричен, че договорът с Македония за името е от историческо значениеи ще донесе икономически ползи за двете държави. „Неотдавнашният договор, до който стигнахме след шест месеца тежки преговори с нашите северни съседи за решаване на дългогодишния спор за името на бившата югославска република Македония, е развръзка от историческо значение, успех от историческо значение за Гърция с разнообразни ползи и в икономическата сфера. Удължаването на този проблем не само лишава от възможности нашата страна, но той е и непродуктивно пилеене на сили в дипломацията, а също и лишаване от възможност страната ни да създаде силни връзки за икономическо сътрудничество и съвместно развитие с нашата съседка“, каза гръцкият министър-председател.

Компромисът предизвика размирици и в Скопие, където опозицията реши да се противопостави на текста, а президентът на страната използва своето еднократно вето срещу него.

След решението на спора за името Скопие се надява да получи покана за процедура по влизане в ЕС през юни и покана да се присъедини към НАТО в средата на юли.

„Ние нямаме открити въпроси със съседите. Искаме да получим шанс да започнем преговори. Това не означава членство. Европа по всяка вероятност ще се реформира и ще става все по-добра. Ние ще преговаряме, за да подобрим капацитета на македонските институции“, каза македонският премиер Зоран Заев снощи в Струмица.

Споразумението все още трябва да бъде одобрено от македонския парламент и да мине през референдум, както и да бъде ратифицирано от гръцкия парламент, така че тази процедура може да отнеме месеци, отбелязва БГНЕС.

Дискусиите са закрити за тази страница