Плевен може да остане без тестове за коронавирус

Лабораторията към Медицинския университет в Плевен има проблеми с тестовете за коронавирус от няколко дни. Това съобщи в предаването „Здравей, България“ ректорът на висшето учебно заведение проф. Славчо Томов.

По думите му причината за това е промяната в епидемиологичната обстановка в града. Шивашкото преприятие „Мизия“ в града се оформи като огнище на заразата. „Имаме нарастване на броя на случаите. Беше регистрирано едно много сериозно огнище, което ние трябваше да обхванем максимално. Със съдействието на РЗИ успяхме да обхванем над 140 случая“, обясни проф. Томов.

В лабораторията са направени тестове на целия цех. Сега целта била да се обхванат таргетни групи. „Между 35 и 40% от изследваните служители на това предприятие се оказаха позитивни“, каза още ректорът на Медицински университет – Плевен.

По думите му, ако лабораторията работи на пълен капацитет, тестовете, с които разполага тя, ще свършат за една седмица. Проф. Славчо Томов е категоричен, че причината за недостига е много високото търсене.

През последната седмица се оформя огнище на коронавирус в шивашкото предприятие „Мизия“. Това пък обясни директорът на РЗИ – Плевен д-р Николай Деков. „Успяхме почти на 100% да обхванем контактните лица. От изследваните 153 проби, 106 са с положителен резултат“, допълни д-р Деков.

Дискусиите са закрити за тази страница