Пирати нападнаха кораб с български моряци на борда

Контейнеровоз, плаващ под португалски флаг, с българи в екипажа си е бил нападнат от пирати край Бенин, съобщават специализирани медии, предаде БНР.

Плавателният „Tommi Ritscher“ е бил доближен от моторница, от която неизвестен брой мъже са се качили на него.

Според данни на dryadglobal.com кораб на бреговата охрана е забелязал набега и в резултат моторницата е избягала, оставяйки част от пиратите на борда на кораба.

Смята се, че 11 членове на екипажа са заключени в убежище, а 8 други вероятно са взети за заложници.

Членовете на екипажа са от български, руски, украински и филипински произход.

Според сайта splash247.com Нигерия е изпратила спецчасти, за да помогне за разрешаване на заложническата криза.

Междувременно от българското МВнР съобщиха във връзка с медийни публикации относно български моряци на борда на контейнеровоз, който е бил атакуван вчера от пирати в района на Котону, Бенин, че най-близко разположеното българско посолство – в Абуджа, Нигерия, не е получавало информация за такъв инцидент с български граждани.

Временно управляващият и консул Георги Йовчевски получи указания да провери информацията и след получаването на отговори от властите в Бенин веднага ще ви информираме, посочват от външно министерство.

Преди това пред БНР Александър Тодоров от сайта maritime.bg заяви, че потвърждението за тях е дошло от Агенцията за морска сигурност – международна организация, базирана в Лондон, според която към момента се водят преговори с пиратите.

 

Дискусиите са закрити за тази страница