Пет верижни катастрофи блокираха магистрала „Тракия”

Тежка ситуация на магистрала „Тракия”. Пет верижни катастрофи блокираха  скоростното трасе. Движението беше ограничено и от теч на метан при един от инцидентите. Около 16:00 часа движението и в двете посоки беше възстановено.

Първата и най-опасна верижна катастрофа, с изтичане на газ, стана на 142-рия километър.  В гъстата мъгла лек автомобил се завърта на магистралата и се блъска в мантинелата. В него се удрят още две коли.

Зад тях наближава камион, превозващ бутилки с 500 кубика метан. Шофьорът, който твърди, че в мъглата е карал с 80 километра, успял да спре на метри от колите и да предотврати експлозия.

„Намалих скоростта. Отбих в аварийното платно. Просто избегнахме най-лошото – член удар. Просто товарът се размести и спрях в аварийното платно”, разказва Детелин Христозов, шофьор на камиона.

При рязкото натискане на спирачките обаче две от трите превозвани секции с бутилки с метан се разместват. Това е и причината да се скъсат захранващите тръбопроводи, откъдето започва да изтича газ.

За да се предотврати взрив, полицията веднага затваря магистралата между Пловдив и Чирпан. Пожарната започва контролирано изпускане на газта от компрометираните бутилки.

Мобилна лаборатория следи за замърсяването на въздуха.

Заради катастрофата се образува 6-километрова тапа. В нея стават още няколко верижни катастрофи, раздалечени на километри една от друга. При едната се удрят 3 автомобила, на два километра по-надолу два автомобила и микробус се нанизват един в друг. В същото платно, след около километър, става друга верижна катастрофа – четири автомобила и тир.

 

„В следствие на инцидента има четирима пострадали, а двама са тежко”, обясни главен инспектор Владислав Павликянов, началник на Националния координационен център по пътна безопасност.

В участъка между Пловдив и Чирпан видимостта е неповече от 20 метра.

Дискусиите са закрити за тази страница