Петър Чолаков: Не може да се говори за реваншизъм след ерата ГЕРБ, но това изкушава

„Събитията от седмицата говорят, че студената война между изпълнителната власт и прокуратурата навлезе в нова, още по-остра фаза. И едната, и другата страна залагат на по-решителни ходове. С решението на Конституционния съд нещата се обръщат повече срещу главния прокурор Иван Гешев. От друга страна министър-председателят показа, че не е притеснен от хода на прокуратурата“.

Това коментира в ефира на БНР политологът доц. Петър Чолаков.

Според него имената в списъка на Петков (19+1), по които има редица публикации, повдигат много сериозни въпроси и по тях прокуратурата отдавна трябваше да се самосезира. А от там едва ли не искат обяснение от премиера защо тези имена се поставят на дневен ред.

„Голяма част от обществото остава с впечатлението, че прокуратурата работи с двоен аршин“, допълни политологът.

Според него и след решението на Конституционния съд за възможността министърът на правосъдието да иска отстраняване на главния прокурор мнозинството във Висшия съдебен съвет, което подкрепя Иван Гешев, се оказва в „небрано лозе“.

„Ще продължи търсенето на начин за смяна на главния прокурор“, смята доц. Чолаков.

„Колкото до коалиционното правителство, то като че не получи онзи период и кредит на доверие, с което сме свикнали, и още от началото беше подложено на престрелки“, коментира той.

„По отношение на ваксинацията Кирил Петков беше последователен, но решението за мораториума върху цените на енергията беше категорично популистко. След ерата ГЕРБ (Борисов) трудно може да се говори за реваншизъм. Трябва да се отчете обаче, че съществува голямо изкушение за реваншистки действия“, добави Петър Чолаков.

Дискусиите са закрити за тази страница