Петков с условия към евролибералите, за да се присъедини ПП

Министър-председателят Кирил Петков потвърди, че „Продължаваме промяната” е получила „топла покана” за присъединяване към европейските либерали от групата „Обнови Европа”. Най-голямата парламентарно представена партия у нас ще реши дали да се присъедини на заседание на изпълнителния си съвет.

„За мен е много важно, когато говорим за нулева толерантност към корупцията, тя да бъде от локално ниво до Брюксел. Което означава да имаме нов стандарт на европейските политически семейства, така че да не си затваряме очите пред локалната корупция, а на европейско ниво да се чувстваме, че всичко е наред. И се радвам, че и Еманюел Макрон, и Марк Рюте казаха: „Да! Това е новата Европа! Европа на правилата и закона! Европа без корупция”. Така че имах разбиране, но този диалог ще продължи“, заяви Петков, цитиран от БГНЕС.

Той коментира и това, че ДПС също е част от групата на „Обнови Европа“. „То не трябва да се говори за ДПС като партия. Въпросът е кои са хората в ДПС и какъв е стандартът, който ДПС ще има към себе си, за да бъдат част от тази нова формация. И мисля, че те имат много въпроси към себе си, ако искат да продължат да бъдат част от новите стандарти на европейските семейства. Какво ДПС трябва да направи, за да се чувства, че е част от този нов стандарт? Например, как те биха оправдали хора от „Магнитски” да са в техните ръководни роли, на първия ред в парламента, когато говорим за по-висок стандарт на ниво корупция”, посочи още той.

Петков е категоричен, че за да се присъедини „Продължаваме промяната” към това политическо семейство, трябва да има правила, които да създават стандарт, че хора с висок риск от корупция не са там.

Дискусиите са закрити за тази страница