Петков зове Северна Македония: Да превъзмогнем егото си

Министър-председателят Кирил Петков призова да превъзмогнем егото си, до някаква степен близка и не толкова близка история, както и да направим следващите крачки в отношенията с РС Македония, предаде БГНЕС.

Петков заяви това по време на среща с българи в град Битоля, където присъства на откриването на Българския културен център „Иван Михайлов“. В делегацията участват още вицепрезидентът Илияна Йотова, настоящият външен министър Теодора Генчовска, бившият външен министър Екатерина Захариева и др.

„Ако не работим заедно от двете страни на границата, има опасност проблеми, които сме имали през годините, да продължат. От друга страна има истинска възможност, ако се обединим, ако си протегнем ръцете във всички посоки с правителството на РСМ, имаме шанс да направим истински стъпки напред“, каза Петков.

Според него докато правителствата могат да работят по документи и различни дипломатически стъпки, които трябва да се направят, тук борбата е за сърцата и умовете на хората от двете страни на границата и това няма как да се случи на база на документи.

„Това трябва да се случи на база на общи действия, на сплотеност и на работа заедно. Това, което стана ясно в нашата коалиция, и в България като цяло, а мисля и от другата страна на границата в РСМ и в различни институции, че е време да загърбим разликите помежду си, защото стабилността на България, на РСМ, на Балканите зависят от тези общи действия“, смята премиерът.

Според него трябва да обърнем значението на термина „балканизация“.

„Нашата задача в момента е да обърнем тази дума и тя да има друго значение, използвайки общият потенциал, подавайки си ръка заедно този регион да стане най-бързо растящият в Европа. Трябва да превъзмогнем егото си, до някаква степен близка и не толкова близка история и да кажем, че е имало добри страни, имало е и не толкова добри страни. Време е да направим следващите крачки напред“, заяви Петков.

За българския премиер българите в РСМ са мост.

Дискусиите са закрити за тази страница