Парламентът прие окончателно бюджета на НЗОК, здравните вноски остават 8%

Парламентът прие окончателно бюджета на Здравната каса за 2022 г. Законопроектът влиза в сила със задна дата от 1 януари с изключение на няколко параграфа.

Касата ще разполага с шест милиарда лева. След почивката си депутатите ще започнат работа по бюджета на държавното обществено осигуряване.

Здравната вноска се запазва на ниво от 8%, реши парламентът.

От ГЕРБ – СДС настояха Надзорният съвет на касата да има право на гъвкавост при възможността за финансиране на лечебните заведения в условията на извънредна епидемична обстановка.

Според Георги Михайлов от БСП, цитиран от Евроком,  няма необходимост от подобен текст, защото след „Омикрон“ пандемията ще свърши:

„Роним тези сълзи за болничната помощ, която е изнесла на плещите си, на гръбнака, както каза един от вас, тежестта на цялата кампания, а задръстихте най-големите, значимите, стратегическите болници на България с Covid-пациенти и ги лишихте от лечението, което те водеха в цялата страна“.

Костадин Ангелов от ГЕРБ – БСП реагира остро на твърдението на Михайлов, че при кабинета „Борисов“ пандемията не е управлявана правилно:

„Този измислен доклад на Националния център по общетвено здраве и анализи, ми тя смъртността по времето на президента Радев е по-висока от наше време, въпреки че по наше време нямаше ваксини“.

Дискусиите са закрити за тази страница