Парламентът освободи Георги Гатев от Националното бюро за контрол на СРС

Парламентът прекрати правомощията на заместник-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Георги Гатев заради отнет достъп до класифицирана информация до ниво „Строго секретно“. Решението беше гласувано единодушно със 111 гласа „за“ и без дебати.

Държавната агенция „Национална сигурност“ отне достъпа на Гатев до класифицирана информация с гриф „Строго секретно“ след искане на прокуратурата заради данни, че той е нарушил служебните си задължения. Гатев обжалва акта за отнемане на разрешението му първо пред Държавната комисия за сигурността на информацията, а след това и във Върховния административен съд.

В средата на януари ВАС отхвърли окончателно жалбата му срещу ДКСИ, заради отказа ѝ да възстанови отнетия му от ДАНС достъп до секретна информация.

Славчо Велков от „БСП за България“ поиска Гатев да бъде допуснат в пленарната зала и ако се наложи и има желание, да бъде изслушан. Предложението му обаче беше отхвърлено.

Димитър Лазаров от ГЕРБ посочи, че искането е неоснователно, защото е налице влязъл в сила административен акт, с който е потвърдено отнемането на достъпа.

Предвид настъпилата несъвместимост, Народното събрание освободи Георги Гатев от Националното бюро за контрол на СРС преди изтичането на мандата му.

 

 

Дискусиите са закрити за тази страница