Парламентът гледа промени в Кодекса за застраховане и ветото на президента

Депутатите захващат Кодекса за застраховането с текстовете за лимит за обезщетенията за далечни роднини на загинал на пътя, и ветото на президента Румен Радев върху данъка на старите коли, предаде БГНЕС. Вносителят на промените в Кодекса за застраховането Менда Стоянова, която е председател на бюджетната комисия се отказа от въвеждане на таван за обезщетенията за преките роднини – съпрузи, деца и родители, но предлага да има такъв за далечния кръг от близки на жертви при катастрофи в размер до 5000 лв.

Промените тя мотивира с решение на ВКС, с което се разширява кръгът на лицата, които могат да търсят обезщетения – като само за последните 3 месеца търсените обезщетения са нараснали до 100 милиона лева. Това от своя страна би оскъпило застраховката „Гражданска отговорност“, според Стоянова. Само чрез прокарването на таван на обезщетенията може да се избегне увеличаване цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“.

Депутатите ще обсъдят отново и върнатия от държавния глава Румен Радев Закон за корпоративното подоходно облагане. Президентът атакува отделни текстове, сред които предвидените по-високи данъци за старите коли и увеличените ставки за имотите в курортите.

 

Дискусиите са закрити за тази страница