Папата с невиждан досега ход заради руската инвазия

Папа Франциск посети руското посолство в Светия престол, за да изрази притесненията си от инвазията в Украйна пред посланика на Москва, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Това е безпрецедентно отклоняване от дипломатическия протокол, отбелязва агенцията. 

Говорителят на Ватикана Матео Бруни каза, че папата е прекарал около 30 минути в посолството, което се намира близо до Ватикана.

„Отиде, за да изрази притесненията си от войната“, каза Бруни пред Ройтерс, но не коментира дали светият отец е предложил посредничеството на Ватикана.

На практика за първи път римски папа отива в посолство, за да говори с посланик по време на конфликт. Обикновено държавният секретар на Ватикана призовава чуждестранните пратеници или те се срещат с папата в Апостолическия дворец.

В интервю за Ройтерс от 14 февруари украинският посланик във Ватикана каза, че Киев е отворен за посредничеството на Светия престол в конфликта. 

Междувременно пресслужбата на Ватикана съобщи, че папа Франциск е бил принуден да отмени пътуване до Флоренция за Пепелната сряда. Светият отец, който е на 84-годишна възраст, страда от ишиас – неврологично заболяване, което причинява болки в краката. 

Дискусиите са закрити за тази страница