Папата в Неделната Света литургия: Божията любов е по-голяма от всяко огорчение или грях

Хиляди се събраха за нея на площад „Княз Александър Първи“ за Неделната Света литургия на папа Франциск , предаде Нова тв.

При пристигането си на площада папа Франциск поздрави Сестрите Еевхаристинки и събралите се хора. Пред сцената, на която папата ще отслужи Светата литургия, се събраха множество хора. За тези, които няма да могат да издържат цялата литургия прави, са разположени столове точно пред сцената. По целия бул. „Цар Освободител” са разположени видеостени, на които ще се излъчва литургията.

„Бог призовава, Бог изненадва, Бог ни обича, Бог обича! На бреговете на езерото на Галилея, където Бог вика Петър, той го призовава да остави занаята на рабаря, но въпреки веста за неговото възкресяване, Петър се връща към предишния живот. Така става с всички следовници на Бога. Сякаш те се връщат назад. Петър отново взима мрежите в ръцете си, отново поема тежестта на страданието, на разочарованието, дори и предаването е нещо много трудно в сърцето на следовниците. Болката е белязала техните сърца. Господ знае колко е силно изкушението за нас да се върнем към това, с което сме се занимавали преди. По същия начин мрежите на Петър са пример за нашата носталгия към миналото“. Това каза папа Франциск по време на неделната Света литургия, която отслужва на площад „Александър I Батенберг.

„Психологията ни води към мисълта, че трябва да се примирим. Тъгата успява да разочарова всяка надежда, а по този начин се разпространява най-голямата заплаха – сивият прагматизъм на живота, в който очевидно всичко се развива по нормалния начин“, каза още папа Франциск.

„Да бъдеш християнин е призив да вярваш, че Божията любов е по-голяма от всяко огорчение или грях. Една от най-големите болки или пречки, които изпитваме днес, не се корени в това да разберем, че Бог е любов, а в това, че сме започнали да го възвестяваме по такъв начин, че за мнозина това не е неговото име„, каза още папата.

Снимка: Стоп кадър, Нова тв

Дискусиите са закрити за тази страница