Панос Каменос: Новото име на Македония няма да го признаем

Коалиционният партньор в гръцкото правителство, министърът на отбраната Панос Каменос, не се отклонява от позицията си, че Македония няма да стане член на НАТО и че Договорът за Преспа няма да бъде изпълнен. Според гръцката агенция АНА-МПА, говорейки пред гръцките журналисти в Брюксел, министърът на отбраната, който заедно с шефа на гръцката дипломация съпътстват гръцкия премиер на срещата на върха на НАТО, казал, че Договорът от Преспа никога няма да се приложи, защото той лично смята, че текстът няма да премине нито в парламента, нито на референдума в Македония, предаде БГНЕС.

„Те могат да събират покани и да се снимат, но няма шанс да влязат в НАТО, докато използват термина „Македония“, каза Каменос според АНА-МПА. По отношение на това кога ще се проведат избори в Гърция коалиционният партньор в гръцкия кабинет казал на репортерите, да не очаква избори, защото „доколкото въпросът със Скопие не е влязъл в парламента, изборите ще се проведат в края на четиригодишния мандат „.

Информационният портал „Ин“ коментира, че част от възгледите на Каменос са в противоречие с официалните твърдения, а някои са неточни. “Председателят на „Независими гърци“, с любимата си тактика, се опита да представи на малцината, които все още го следват, една „алтернативна реалност“. Така че, противно на официалното изявление на генералния секретар на НАТО, той отрича, че Бивша югославска република Македония (БЮРМ) ще бъде интегрирана в НАТО с името „Северна Македония“, пише гръцкият портал за новини.

„Ин“, коментира, че Каменос, когато заявил, че „споразумението няма да мине в парламента на БЮРМ“, забравил една малък, но не маловажен детайл – че депутатите вече гласуваха договора. „В същност, това, което направи Панос Каменос с участието на срещата на върха на НАТО, е да ратифицира поканата за БЮРМ с името „Северна Македония“, поставяйки и той, по този начин, един „подпис“ до тези на Алексис Ципрас и Никос Каменос , допълва гръцкият портал.

Дискусиите са закрити за тази страница