Пандемията тласна руснаците към добре познатото: Пият до откат и млатят жените вкъщи

Откакто от един месец са в изолация, руснаците забелязват, че надига глава един стар демон, който в последните години беше поизчезнал: алкохолизмът остава риск за населението, което вече предусеща задаващата се дълбока икономическа криза, пише Франс прес, цитиран от блиц. „Когато останах сама вкъщи, първата ми мисъл беше: „А, много подходящ момент да се напия“, разказва 50-годишната Татяна, която е в изолация в Московска област и от седем години не пие. „Почти няма човек, който успява да устои, докато е в изолация“, казва тя, включвайки се във виртуална среща на дружеството „Анонимни алкохолици“, пренесли дейността си в интернет.

Още през първата седмица на изолацията продажбите на алкохол в Русия са скочили с 65 процента в сравнение с предходния месец, сочат данните на института за изследване на пазара ГФК. Според допитване на асоциация „Трезвена Русия“ („Трезвая Россия“) 75 процента от запитаните са си купили повече алкохол от обикновено, колкото купуват по празниците в края на годината. Този пик се дължи отчасти на запасяването с провизии, но и на опасни популярни вярвания:

„80 процента от анкетираните смятат, че алкохолът имунизира срещу COVID-19, докато в действителност е обратното – той понижава имунитета и обостря хроничните заболявания“, казва ръководителят на „Трезвена Русия“ Султан Хамзаев.

Според СЗО консумирането на алкохол в Русия между 2003 и 2016 г. е намаляло с над 40 процента благодарение на агресивна кампания на властите и сега руснаците пият средно по-малко от французите или германците.

Травмите от алкохола, които се изострят във време на криза, обаче са трайни. „По време на изолация равнището на тревожност при нестабилни пациенти се повишава. Хората от тази рискова група започват да пият“, за да се отпуснат, казва Василий Шуров, психиатър, специалист в областта на алкохолизма и наркоманиите. Той отбелязва, че частната клиника в Москва, която ръководи, е засипана от обаждания. Из лечебното заведение, където всички легла са заети или запазени, пациенти с блуждаещ или освирепял поглед сноват насам-натам, събирайки се в стаята за пушене.

Сред тях е и един разчорлен 30-ина годишен мъж, дошъл преди три дни, който сподели, че „за всички вкъщи така е по-добре“. Организациите за борба с домашното насилие отчитат взрив на насилието от началото на изолацията. И макар да е твърде рано да се установява връзка с повишена консумация на алкохол, директорката на центъра „Не на насилието“ Анна Ривина казва, че „алкохолът събужда дявола“ и че проявите на насилие, за които съобщават в центъра, са станали „по-тежки“.

Мари Давтян, адвокатка, специализирана в сферата на правата на човека, отчита умножаване на жалбите, свързани с алкохола. Такава е и жалбата, подадена от 32-годишната Ирина от Московска област, майка на двегодишно дете: „Мъжът ми беше уволнен, започна да пие и да ни бие. Исках да замина при родителите си, но той ме заплаши, че ще съобщи на властите и ще има каже, че напускайки дома ни, съм поставила в опасност детето“. Същото се случва с 26-годишната Ксения и нейния 8-месечен син. „Мъжът ми започна да пие всеки ден и да ме бие за щяло и нещяло. Не знаех какво да правя, съдилищата са затворени и дори не мога да се разведа“, казва тя. „Алкохолът и бедността допринасят за увеличаване на домашното насилие“, казва Альона Попова, активистка, която подкрепя приемането по време на изолацията на извънреден закон за декриминалиризиране на бягството от къщи на жени, подложени на малтретиране, в период, когато пътуванията са забранени.

„Трезвена Русия“ от своя страна настоява властите да ограничат продажбата на алкохол или дори за затворят специализираните магазини. „В последните години беше свършена огромна работа. Днес обаче сме в извънредна ситуация. Рискуваме да изгубим постигнатото, когато хората са без работа и са депресирани. А след като карантината свърши, ни чака продължителна и дълбока икономическа криза“, казва Хамзаев.

Доктор Шуров също се опасява от това, което ще се случи след отмяната на изолацията. „Хората пропуснаха Великден, майските празници, а изведнъж ще могат отново за излизат и да пият като за последно“, казва той.

Дискусиите са закрити за тази страница