Оцеляла от стрелбата в Паркленд към Тръмп: Засрами се!

Хиляди американски граждани се събраха в щата Флорида с призиви за затягане на контрола върху продажбата на огнестрелно оръжие в страната. Гневът на събралите се бе породен от извършената в сряда поредна масова стрелба в училище, отнела живота на 17 деца и възрастни от града, и бе насочен към членовете на Републиканската партия в Конгреса и Националната оръжейна асоциация – най-голямата организационна структура, лобираща в полза на оръжейната индустрия в САЩ.

Както съобщиха водещите американски телевизионни канали, многобройната демонстрациявключваше участието на учениците, родителите им и учителите от гимназия „Марджъри Стоунмен Дъглас“, където 19-годишният Никълъс Крус застреля с полуавтоматичната си пушка 17 свои бивши съученици и преподаватели.

По този повод 18-годишната Ема Гонзалес, оцеляла при трагедията, разиграла се преди броени дни в училището й, изнесе гневна реч, в която заяви, че Тръмп и съпартийците му „трябва да се засрамят“.

„Към всеки политик, приемащ дарения от Националната оръжейна агенция – трябва да те е срам!“, заяви тийнейджърката, обвинявайки президента Доналд Тръмп за многомилионното дарение, което кампанията му бе приела от оръжейното лоби.

„Ако президентът дойде до мен и ми каже как всичко е просто една ужасна трагедия, за която обаче нищо не може да се стори, с радост ще го попитам колко точно му платиха от асоциацията. Но така или иначе няма да има смисъл да го правя, защото знам отговора – 30 милиона“, обяви гимназистката, докато тълпата скандираше „Не ви е срам!“.

„Ние ще бъдем последният пример за масова стрелба… Ще променим закона“, закани се тя, като изтъкна факта, че Никълъс Крус е получил възможността да си закупи абсолютно легално оръжията, въпреки доказано лабилната си психика, агресивно поведение и склонност към насилие.

„Въпросът дали трябва да се позволи на хората да притежават автоматично оръжие не е политически. А е въпрос буквално на живот и смърт и трябва да спре да бъде политизиран“, заяви Гонзалес в интервю по-късно за АФП.

След масовата стрелба в сряда, която бе 43-тата подред от началото на годината и 18-та в учебно заведение, Вашингтон отново защити оръжейната индустрия, а самият Тръмп обяви, че проблемът за подобни престъпления се корени в психическото здраве на американците, без да споменава въобще за притежанието на оръжия.

По време на предизборната си кампания Тръмп отново защитаваше ревностно правото на хората в страната да притежават оръжия, залегнало във втората поправка от Конституцията на САЩ. Републиканската партия, от която той бе издигнат, също отхвърляше с години предложенията на предшественика му Барак Обама за затягане на мерките за контрол върху притежанието на оръжие, които включваха налагането на забрана за продажбата на автомати без да бъде извършена обстойна проверка на потенциалните купувачи.

Дискусиите са закрити за тази страница