Официална версия: как е планирано и инсценирано убийството на Бабченко

Руският опозиционен журналист Аркадий Бабченко, за чиято смърт съобщиха украинските власти, се оказа жив ден след появяването на информацията за смъртта му. Украинските служби пък обявиха, че убийството е инсценирано, за да бъде предотвратено истинско покушение, което според Киев е поръчано от Русия. 

 

Като организатор на нападението беше задържан Борис Герман. Четвъртък вечерта съд реши, че той ще остане в ареста за два месеца. 

Герман признава, че е поръчал убийството, на бившия участник в бойните действия в Донбас Алексей Цимбалюк, но поръчката не била действителна, а той действал под контрола на друга, неназована засега украинска служба. 

Официална версия

Според официалната версия за инсценировката на убийството „неустановено за момента лице“ не по-късно от 5 април е предложило на Борис Герман след парично възнаграждение да организира убийството на „редица руски граждани, в частност обществени активисти, бивши сътрудници на руските спецслужби, които са били принудени да заминат за Украйна“, съобщава руската служба на Би Би Си. 

Дискусиите са закрити за тази страница