Официален старт на българското европредседателство в Брюксел

Официален старт на българското европредседателство и в Брюксел. Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов започнаха работни срещи на високо равнище.

Докато държавният глава беше на среща при краля, а по-късно и с българската общественост в Брюксел, министър-председателят вкара в ход всички инструменти, които да му позволят да конкретизира един от най-важните приоритети на нашето председателство – Западните Балкани.

Започна със среща с председателя на Европейската инвестиционна банка, след което беше специален гост на баварското представителство и на тяхната фондация, които „коват” политиката на Европа по въпросите на миграцията и Западните Балкани.

Бойко Борисов получи препоръка от страна на председателя на Европейската народна партия в Европарламента Вернер Хойер да намери разрешение на проблема с имиграцията. Българският премиер ще трябва да влезе в нелеката роля да обедини държавите от Висшеградската четворка и западните държави до края на нашето председателство, за да решат проблема.

„Всяка една държава има проблем с другите на Балканите. България е единствената, която няма нерешен проблем и с всички е в близки и добросъседски отношения. Неслучайно ние сме неформалният лидер. Казвам неформален, защото на Балканите лидер не може да има. Там сме само велики, но трябва да дадем перспектива на всички”, заяви Борисов.

Дискусиите са закрити за тази страница