От 25 май влизат в сила нови правила за защита на личните данни

От 25 май влиза в сила общ европейски регламент, който ще затегне контрола върху използването на личните данни на физическите лица и тяхното обработване. При доказано установено изтичане на данни фирмата или съответната администрация я грози глоба в размер на десетки милиони евро.

Това каза председателят на Асоциацията на сертифицираните експерти по разкриване на измами в България Владимир Икономов на форум, посветен на новите промени в Българската търговско-промишлена палата, пише БГНЕС.

„Има два аспекта на защита – защитени са от страна на бизнеса за лицата и от страна на държавата и администрацията. От страна на държавата контролът е много сериозен. Има много агенции и служби, които следят затова. Комисията за защита на личните данни основно. Фокусът трябва да обърнем към компаниите, които използват личните ни данни. Това са хотели, онлайн магазини, където се регистрирате с вашите имена. Точно те трябва да са обект на сериозен контрол какво се случва с личните ни данни“, каза Икономов.

Той обясни, че в момента се работи по техническото внедряване на различните контролни мерки. Икономов добави, че това ще коства много средства на компаниите, които те трябва да инвестират, без да очакват възвръщаемост от това, но по този начин ще си гарантират спокойствието да не бъдат глобени.

Експертът подчерта, че след 25 май разплащането с проформа фактура отива в историята. Според него издаването на такъв документ може въобще да не цели желанието от другата страна да плати, а да се добере до данни. Той поясни също така, че личните карти вече няма да могат да се снимат от всеки.

Дискусиите са закрити за тази страница