От 1 април потребителите вече ще знаят, че половината от цената на горивото отива в държавата

От 1 април касовите бележки от бензиностанциите ще съдържат подробна информация за елементите, които формират цената на горивото, припомни говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров, предаде БНР.

Това е едно от измененията на Наредба 18. С друга промяна всеки от нас ще може да проверява дали направената покупка е регистрирана в НАП или търговецът се опитва да укрие данъци.

Касовите бележки от бензиностанциите ще съдържат разбивка на крайната цена по елементи. „Най-общо казано тя ще фиксира очевидното, че приблизително половината от крайната продажна цена на литър гориво представлява данъци и акцизи. Касовата бележка ще дава информация за разликата между покупната и продажна цена на горивото“, посочи Бъчваров.

Тъй като в тази разлика са включени и разходите на компанията, например за персонал, няма да можем да направим заключение каква е крайната печалба от нашата покупка, обясни Бъчваров.

На касовата бележка обаче ще има QR код, чрез който ще можем да проверим дали тази покупка е отчетена правилно.

„И, ако по някаква причина има разминаване, приложението с един голям червен бутон ви казва – подай сигнал“, заяви още говорителят на данъчните Росен Бъчваров.

Дискусиите са закрити за тази страница